Anmeldelser

Prøvesmakt: Plantation 20th Anniversary XO

Plantation-rom produseres av franske Cognac Ferrand, som kjøper rom fra ulike produsenter i Karibia til sine forskjellige varianter. Til 20th Anniversary XO, som var en av nyhetene på Vinmonopolet nå i januar, kommer basen fra Barbados, der den også har ligget til lagring på bourbonfat før den blendes og sendes til Frankrike. Her kjører Ferrand en avsluttende lagring på mindre cognacfat av fransk eik i tolv til atten måneder før tapping. Totalt sett er 20th Anniversary XO lagret i rundt tolv år – først ti på bourbonfat i Karibia, deretter sluttlagringen i Frankrike.

Jeg må si at flasken er imponerende – dette tar seg veldig godt ut på hylla, om du er opptatt av sånt. Du må langt opp i pris for å finne noen som kan matche dette, basert på emballasjen ser dette ut som langt dyrere varer enn det faktisk er. Men, det er jo tross alt innholdet som er viktig her – så la oss gå videre:

Av farge er Plantation XO mørk kopperfarget – neppe ekte, her tipper jeg det er tilsatt karamell for å få en dypere farge. Duftmessig er det én ting som gjør seg ekstremt og umiddelbart gjeldende – kokos. Etterhvert plukker jeg også opp typiske dufter som vanilje, karamell og appelsin – men det er i bakgrunnen, og her er det definitivt kokos som eier duften. Det er ikke nødvendigvis negativt, det er absolutt en behagelig duft, så lenge du liker kokos…

På smak er det omtrent som forventet: Mer kokos. Litt marsipan, appelsin og karamell, men igjen er det først og fremst kokos som gjelder. Dette er søte greier! Etterhvert plukker jeg opp hint av litt mer kompleksitet som eik og tobakk, men totalt sett er dette en ekstremt rund og søt rom, veldig lett å drikke – men nærmest likøraktig i sødme.

Plantation 20th Anniversary XO er definitivt en rom verdt å plukke opp om du liker søte rom av den spanske stilen, som Zacapa eller Diplomatico fra før. Den er ikke den mest komplekse, men det er en fin hyggerom når du vil kose deg med et glass – og nok også et ypperlig utgangspunkt om man skal introdusere folk til rom, spesielt om de ikke har drukket noe særlig brennevin fra før. Prisen er 604,90 – og det må sies å være et greit kjøp.

Plantation 20th Anniversary XO
8.1 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (3 stemmer)
604,90 kr.Pris
Oppsummert
Dominert av kokos på aroma, sammen med typiske romtoner som vanilje, karamell og appelsin. På smak omtrent som forventet: Mer kokos. Litt marsipan, appelsin og karamell. Noe eik og tobakk lenger bak. Totalt sett en ekstremt rund og søt rom, med en nærmest likøraktig sødme.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Best in class til danske Skotlander på Miami Rum Festival | Om Rom
  20. april 2015 at 21:18

  […] stakk blant annet av med Best in class-medaljen for beste hvite rom, mens Omrom-favoritter som Plantation 20th Anniversary og Brugal 1888 begge fikk gullmedaljer i kategorien Premium Aged […]

 • Reply
  Anmeldelse: Dos Maderas PX 5+5 | Om Rom
  30. mai 2015 at 12:37

  […] kr), Havana Club Selección de Maestros (599,90 kr), Ron Zacapa Centenario 23 (599,90 kr) og Plantation 20th Anniversary XO (649,90 kr). Det er tøff konkurranse i denne prisklassen, og selv om mitt valg nok hadde vært noe […]

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.