Anmeldelser

Prøvesmakt: Diplomatico Reserva Exclusiva (2022)

Nye EU-regler begrenser det maksimale sukkerinnholdet i rom, og det har blant annet sørget for at Diplomatico Reserva Exclusiva er endret. Vi prøvesmaker!

Rom har historisk sett vært underlagt relativt få regler. Både smakstilsetninger, fargetilsetninger og tilsatt sukker har vært mye brukte metoder for å løfte smak og utseende, uten å måtte gå den omstendelige veien om lengre lagring. Dette har EU bestemt seg for å gjøre noe med. I mai 2021 trådte et oppdatert direktiv i kraft, som blant annet stiller krav til alkoholstyrke, smakstilsetninger og tilsatt sukker.

Diplomatico Reserva Exclusiva er blant produktene som tidligere har vært tilsatt relativt mye sukker. Diplomatico oppgir ikke på flasken hvor mye sukker som er tilsatt, men tall fra svenske Systembolaget oppgir 35 gram per liter for den tidligere utgaven. Den nye og oppdaterte utgaven skal være tilsatt 19 gram sukker per liter. Da blir jo spørsmålet hvordan en reduksjon på omtrent 45 % i sukkerinnhold preger det ferdige produktet? La oss smake!

Tydelig preg av tørket frukt og anis

Førsteinntrykket på duft er at de to er ganske like, men ved første smak blir forskjellen tydeligere. Den oppdaterte versjonen fremstår som hakket skarpere både på utgang og inngang. Helt i starten plukker jeg opp et tydelig anispreg, før smaker av rosin og tørket frukt gjør seg gjeldende. I den nye utgaven henger dessuten ettersmaken betydelig lengre i.

Den nye utgaven fremstår i bunn og grunn som hakket mer kompleks. Den smaker fortsatt som Diplomatico, men den er naturlig nok langt fra så søt som tidligere. For mange er nok det positivt – du får blant annet den lange og fine ettersmaken som tidligere ble kamuflert av det høyere sukkerinnholdet. Nå som sødmen dekker over mindre oppleves det som langt enklere å plukke opp de andre smakene av tørket frukt, rosin og anis.

De øvrige smakene får skinne

For helt ferske romdrikkere fremstår kanskje den nye utgaven som hakket mindre tilgjengelig. Der sødmen tidligere har gjort at Diplomatico Reserva Exclusiva er en soleklar vinner også for folk som tror de ikke liker rom, oppleves den nå kanskje som hakket mer krevende fra første smak. Har du drukket litt rom tidligere, tenker jeg imidlertid at det reduserte sukkerinnholdet bare er positivt. Litt lavere sødme betyr at de øvrige gode smakene får skinne.

Diplomatico Reserva Exclusiva (2022)
8.9 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
659,901Pris
Oppsummert
Aroma dominert av karamell, vanilje og smeltet smør. Rosiner og tørket frukt dominerer smaken, sammen med anis og vanilje. Lang og deilig ettersmak.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.