Anmeldelser

Prøvesmakt: Santos Dumont XO

Alberto Santos-Dumont er intet mindre enn en nasjonalhelt i Brasil – mest kjent for å ha vært blant verdens første oppe i lufta. Mange argumenterer faktisk for at han teknisk sett var tidligere ute enn Wright-brødrene. Bakgrunnen for akkurat den diskusjonen handler om at mens Wright-brødrene brukte katapult og andre finurligheter for å få flyet opp i lufta, hadde vår venn Alberto allerede montert hjul på flyet sitt, og tok av for egen maskin.

Santos-Dumont syntes dessuten det var unødvendig plundrete å sjekke klokka med lommeuret sitt. På en tid der armbåndsur var et smykke forbeholdt kvinner, fikk han kompisen Louis Cartier til å spesiallage et armbåndsur til seg, som han kunne ha på armen under sine mange flyturer – og dermed ble det sosialt akseptert også for menn å ha klokke på armen.

Om menn fortsatt hadde brukt lommeur dersom det ikke var for Alberto, skal jeg ikke spekulere i. Og dessuten er det vel strengt tatt rom vi skulle snakke om nå, ikke armbåndsur…

Santos Dumont XO er produsert i brasil, som er kanskje mer kjent for cachaça enn for rom. Det er heller ikke de store forskjellene mellom de to – selv om rom vanligvis er destillert på melasse, som er et restprodukt fra sukkerproduksjon, er Santos Dumont XO laget på ferskpressede sukkerrør, det de selv kaller virgin sugar cane honey. Det er samme produksjonsprosess som ligger bak velkjente favoritter som Zacapa og Diplomático.

Etter destillering lagres Santos Dumont XO på tre ulike typer fat – bourbon, PX Sherry og portvin, før master blenderen velger ut de helt riktige fatene og blander seg frem til sluttproduktet. Akkurat hvor lenge godsakene får ligge på fat før det ender på flaske, sier ikke produsenten noe om.

På både aroma og smak blir det umiddelbart tydelig at dette er en rom for de som liker det søtt. Vi snakker toner av vanilje, kokos, brent sukker og rosin. Den har høy viskositet, og her er det ingen tvil om at det er tilsatt runde mengder sukker i produksjonen. Ettersmaken er rund, med et ganske tungt vaniljepreg.

Santos Dumont XO finner du i bestillingsutvalget, til en pris på 749,90 kroner. Smaksmessig konkurrerer den definitivt mot de tidligere nevnte Zacapa og Diplomático – og prismessig plasserer den seg dermed midt i landskapet. Du finner nemlig Zacapa 23 og Diplomático Reserva Exclusiva noe rimeligere, mens storebrødrene Zacapa XO og Diplomático Single Vintage er hakket høyere priset.

Liker du søt rom, er Santos Dumont XO et hyggelig bekjentskap – og er du opptatt av estetikken gjør flasken seg godt på hylla. Du skal en del opp i pris før du får like flotte flasker fra konkurrentene.

Så, er Santos Dumont XO et godt kjøp? Om du bare skal ha én flaske søt rom å by på til kaffen, ville jeg nok gått for Diplomático Reserva Exclusiva, men om du er en romdrikker med preferanse for søt rom, og ønsker et par alternativer i skapet, er Santos Dumont XO definitivt verdt et kjøp.

Har du smakt Santos Dumont XO? Hva synes du? Legg igjen din vurdering under!

Santos Dumont XO
8.0 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (3 stemmer)
749,90 kr.Pris
Oppsummert
Lagret på tre ulike typer fat – bourbon, PX Sherry og portvin – før blending. Flott flaske som gjør seg godt på hylla. Smaksprofil med mye sødme, med toner av vanilje, kokos, brent sukker og rosin. Rund ettersmak som er tung på vanilje. Passer for deg som foretrekker søt rom.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.