Anmeldelser

Prøvesmakt: Diplomático Single Vintage 2004

Diplomático Single Vintage er en favoritt blant mange rom-entusiaster, og har gått fra å være en dårlig skjult hemmelighet i rom-kretser til å bli så ettertraktet at tidligere utgaver nå er nærmest umulig å få fingrene i. Nå er 2004-utgaven på plass, og jeg er nok ikke den eneste som har sett frem til å få en smak for å se om siste variant måler seg med de tidligere årgangene.

Diplomático slapp sin første Single Vintage på hjemmemarkedet i Venezuela i 1997, mens den første internasjonalt tilgjengelige varianten var 2000. Den ble fort en favoritt blant mange rom-entusiaster – og her hjemme har både 2001 og 2002 vært tilgjengelig på Vinmonopolet. Det har gjort at mange har fått øynene opp for den, fordi den etter manges mening – inkludert min – er en ekstremt prisverdig rom.

Diplomático Single Vintage destilleres på pot stills av kobber, og lagres deretter på bourbonfat av amerikansk hviteik og single malt whisky i tolv år. Så blendes den av master blender Tito Cordero for å oppnå den helt riktige profilen – før den får en avsluttende etterlagring med ett år på fat som tidligere har blitt brukt til Oloroso-sherry. Kombinasjonen av bourbonfat, som er en vanlig lagringsmetode for rom, og sherryfat, gir forventninger om en sødmefylt og fruktig smaksopplevelse, med innslag av typiske romsmaker som vanilje og sjokolade i tillegg til tørket frukt.

Men først en kikk på emballasjen: Diplomático Single Vintage har alltid vært en flaske som tar seg svært godt ut på hylla, og det gjør den fortsatt. Flasken, korken og innpakningen for øvrig er stort sett som tidligere utgaver – men esken er litt annerledes, med en blå stripe tvers over lokket, og et sølvfarget felt på forsiden der logo, navn og årgang står. Etter min mening var det hakket mer klasse over den tidligere esken og etiketten – men flasken for øvrig tar seg like godt ut som forgjengerne.

Førsteinntrykket på duft er at den byr på hakket mer eik og krydder enn tidligere årganger, i tillegg til den velkjente Diplomático-sødmen. Det gjør at duften oppleves litt mer voksen og sammensatt, uten at det er negativt. Heller tvert imot! 2002-årgangen hadde et tydelig rosinpreg, som jeg ikke finner i 2004-utgaven, men her finner jeg derimot et langt tydeligere eikepreg enn jeg har gjort i tidligere årganger.

Smaksmessig er det først og fremst vanilje og mandler, men også her gjør krydder og eik en god del ut av seg. Den er definitivt hakket tørrere enn tidligere utgaver – kanskje i takt med et stadig mer modent marked for premium-rom? Mitt inntrykk er at stadig flere får øynene opp for god rom, og det betyr nok også at markedet for rom som er hakket mer kompleks og byr på smaker ut over karamell og vanilje også begynner å bli betydelig. Det er gode nyheter i min bok!

Diplomático Single Vintage har lenge vært blant mine absolutte favorittrom – noe mine tidligere anmeldelser med 9.5 av 10 poeng også tilsier. Med en polpris på 995 kroner er den dessuten ganske uslåelig – i denne prisklassen er det kun El Dorado 21YO og Ron Zacapa XO som kan konkurrere, med Ron Cartavio XO like bak.

Om du tenker at Diplomático Single Vintage er noe for deg, kan det dessuten lønne seg å være kjapp på avtrekkeren – som nevnt er de tidligere utgavene i dag omtrent umulig å få tak i, og 2004-årgangen er naturlig nok også begrenset.

Diplomático Single Vintage 2004
9.8 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (1 stemme)
995 kr.Pris
Oppsummert
Duft preget av eik og krydder, karamell, vanilje og mandler. Smak av vanilje, mandler, krydder og eik. Tørr, lang og krydret ettersmak.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.