Anmeldelser

Prøvesmakt: Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23

Zacapas 23-åring er en rom mange har et godt forhold til, den har sanket utallige medaljer og trekkes ofte frem når folk skal overbevises om at rom også kan drikkes bart. Men hvordan står den seg på karakterskalaen?

23-åringen fra Zacapa er manges første opplevelse av skikkelig god rom – meg selv inkludert. Dette var mitt første bekjentskap, det som startet min rom-interesse, og en flaske også jeg ofte drar frem når jeg skal introdusere noen for god rom for første gang. Dessuten er den forholdsvis lett tilgjengelig, ettersom den er en del av basisutvalget finner du den i hyllene hos de fleste vinmonopol.

Ron Zacapa produseres i Guatemala, og produksjonsprosessen har i grunn mer til felles med den franske Agricole-stilen enn den spanske, i det at den produseres på ferskpresset juice fra sukkerrør, og ikke melasse som er et restprodukt fra sukkerproduksjon. Deretter lagres den i et solera-system, som mange kjenner fra produksjon av for eksempel sherry og madeira. Det innebærer kort sagt et system av lagringsfat stablet i høyden. Når det skal tappes på flaske, tar man fra det nederste fatet – og fatet fylles deretter opp igjen fra fatet i raden over. Dette fatet fylles opp fra fatet over seg igjen, og slik fortsetter det til det øverste fatet – der man fyller på nydestillert rom. Dette sørger for at all rom til enhver tid blandes med tidligere og nyere årganger, og at tallet 23 på Ron Zacapa-flasken heller ikke viser til at all rom i flasken er lagret i 23 år. Dette er tvert imot aldersbetegnelsen på den eldste romen i flasken, mens den yngste er 6 år gammel.

Flasken er ganske elegant, med et håndflettet bånd av palmeblader rundt flasken – visstnok flettet av lokale kvinner i området rundt destilleriet. Selve innholdet har en dyp brun, karamellaktig farge. Duften er veldig søt og fruktig, med karamell og vanilje som de mest fremtredende og et ørlite hint av appelsin lenger bak.

Smaken matcher duften ganske bra, dette er veldig søtt – men ørlite grann tørrere enn man kanskje kunne forvente av duften. Karamell og vanilje, i tillegg til kakao og marsipan. Ettersmaken er litt fruktigere, med appelsin og dessuten noe nøtteaktig.

Ron Zacapa 23 – med det fulle navnet Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23 – er uten tvil en veldig, veldig bra rom. Den er ikke aller mest kompleks, men den er en fantastisk rom til de aller fleste situasjoner og så god at den kan konkurrere med langt dyrere saker. Dessuten er den lett tilgjengelig – både i taxfreehandel og i basisutvalget hos Vinmonopolet. Det er lite som slår Ron Zacapa 23 i denne prisklassen på Vinmonopolet – det nærmeste er Diplomatìco Reserva Exclusiva.

Ron Zacapa Centenario 23
9.0 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (7 stemmer)
599,90 kr.Pris
Oppsummert
Veldig søt på aroma, med karamell og vanilje som mest fremtredende med et ørlite hint av appelsin lenger bak. Mye sødme på smak, med karamell og vanilje sammen med kakao og marsipan. Litt fruktigere ettersmak, med appelsin og nøtter.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Her er polnyhetene i november! | Om Rom
  31. oktober 2014 at 10:35

  […] er bedre valuta for pengene. Om du foretrekker søt rom kan du for eksempel plukke opp en flaske Zacapa 23 eller Diplomatico Reserva Exclusiva for samme pris eller mindre – og begge er produkter som […]

 • Reply
  Linda Helgesen Aslaksen
  3. desember 2015 at 16:57

  Hei, Espen! Fant bloggen din via Marthe og Helle (tidligere Aller-kolleger) og ble mektig imponert. Dette var rett og slett inspirerende! Jeg er stor Cuba Libre-fan, men har null kunnskap om rom utover at jeg heller vil ha den brune fra Captain Morgan enn den hvite fra Bacardi hvis jeg bestiller drinken ute. Bar har jeg aldri drukket den – og jeg er heller ingen stor fan av annet brunt brennevin. Men, rom er mer min kopp te, altså – og takket være at jeg kunne snylte på dine kunnskaper, er jeg nå blitt hakket klokere! Inspirerende. Takk og lykke til videre med bloggingen (og nei, det var ikke tilfeldig at kommentaren havnet på nettopp denne anmeldelsen).

  Linda Joachime

  • Reply
   Espen Skogen
   11. januar 2016 at 20:17

   Hei Linda! Takk for hyggelig tilbakemelding, og beklager sent svar… My bad 🙂 Glad for å kunne bidra til økt rom-interesse! Zacapa 23 er en fantastisk rom, ingen tvil om det. Min favoritt i Cuba Libre er Havana 7 – litt kraftigere og ikke så søt som med Captain Morgan. Om du liker søt rom også bar kan jeg for øvrig også anbefale Diplomatico Reserva Exclusiva, du får den i bestilling på Vinmonopolet for 575 kroner. En av mine absolutte favoritter.

 • Reply
  Anmeldelse: Tres Hombres 2016 Edition 15 XVIII Años Solera – OmRom
  6. mai 2019 at 16:57

  […] å like den best dersom du foretrekker søt rom, men føler du er klar for noe mer enn klassikerne Ron Zacapa 23 og Diplomàtico Reserva […]

 • Reply
  Romnyheter på vinmonopolet i mai 2020 - OmRom.no
  11. mai 2020 at 12:18

  […] om en blend av rom som er lagret i inntil 24 år – altså ett år lenger enn den «vanlige» Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23. Jeg har skrevet om de tidligere Reserva Limitada-utgavene fra henholdsvis 2013, 2014 og 2015 […]

 • Reply
  Romnyheter på vinmonopolet i mai 2020 - OmRom.no
  11. mai 2020 at 12:24

  […] om en blend av rom som er lagret i inntil 24 år – altså ett år lenger enn den «vanlige» Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23. Jeg har skrevet om de tidligere Reserva Limitada-utgavene fra henholdsvis 2013, 2014 og 2015 […]

 • Reply
  Noen ganger er det faktisk bedre sent enn aldri – JuleAlf
  5. desember 2021 at 21:20

  […] Det kan legges til at valget av rom i kaken selvfølgelig falt på det som noen omtaler som verdens beste rom: https://www.omrom.no/anmeldelser-og-smaking-av-rom/anmeldelse-ron-zacapa-centenario-sistema-solera-2… […]

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.