Anmeldelser

Prøvesmakt: Brugal 1888

Brugal er nesten overraskende lite kjent her hjemme, til tross for hvor store de er. Vi snakker faktisk om verdens femte største romprodusent. Brugal er fullstendig dominerende på hjemmemarkedet, og sørover i Europa er de langt mer kjent enn her. Hjemme i Den Dominikanske Republikk står Brugal for hele åtti prosent av markedet, mens Barcelo og Bermudez deler de siste tjue prosentene.

Brugal 1888: Historisk sus

Spanske Don Andrés Brugal tilbragte noen år på Cuba midt på 1800-tallet. Her lærte han seg kunsten å produsere rom, før han reiste videre til den Dominikanske Republikk, der han slo seg ned. Her startet han sitt eget destilleri, og – nettopp – i 1888 slapp han sin første mørke rom på markedet. Derav navnet på flasken som smakes.

Sjeldne varer

Brugal produserer en rekke varianter, og den heftigste heter Papa Andrés. Det er en blend fra familiens private romkjeller, med inntil 100 år gammel rom. Den er kun produsert i 500 flasker, med en prislapp på omtrent 8 000 norske kroner – dersom du klarer å få tak i en flaske. Det kom nemlig kun seks flasker til Norge.

Hakket ned på lista ligger Brugal Siglo de Oro. Den slippes i et begrenset antall hvert år, og inneholder rom som er lagret i mellom 16 og 21 år. Den har tidligere vært tilgjengelig på Vinmonopolet, til omtrent en tusenlapp, men har forsvunnet fra utvalget.

Neste trinn på stigen er denne: Brugal 1888. Den er en blend av rom lagret mellom 5 og 14 år, først på fat av amerikansk eik, og deretter en avsluttende lagring på sherryfat.

Eksklusiv følelse

Flasken er elegant: Den er lang og slank, og holdt i kongeblått og gull. Korken er en naturkork, toppet med noe som kan se ut som maskinert aluminium. Det føles eksklusivt, og flasken tar seg veldig godt ut på hylla.

I glasset er Brugal 1888 nesten ravfarget, med et dypt rødskjær. Duftmessig er det mest vanilje og sjokolade til å begynne med, men den utvikler seg hele tiden, og viser seg å være langt mer kompleks enn jeg først trodde. Noe fruktig gir seg til kjenne etterhvert, og jeg plukker også opp en anelse kaffe. En ekstremt behagelig duft, vil jeg si!

Sødmefull smak

Hvis vi beveger oss til smaken, gjør frukten mer ut av seg her enn den gjorde i duften. Det er nok her etterlagringen på sherryfat kommer til syne. Sjokolade og vanilje holder seg litt mer i bakgrunnen. Den er imidlertid ganske myk på smak, og gir seg fort. Det er mye smak til å begynne med, men det flater fort ut, og blir nesten kjedelig.

Ikke misforstå – Brugal 1888 er veldig god på smak. Problemet her er snarere at smaken ikke varer lenge nok, og gjerne burde hatt én dimensjon til. Duften gir forventninger om en dybde, som den ikke helt klarer å følge opp på når det gjelder smak, dessverre.

Ettersmaken er ganske rund. Her plukker jeg opp ørlite lakris, men ellers ingen overraskelser. Igjen må jeg si at den rett og slett blir litt flat og kjedelig.

Bør du kjøpe?

Så, ville jeg plukket opp en flaske Brugal 1888 hvis jeg var deg? Jeg mener den absolutt er verdt bekjentskapet. Det er en meget velsmakende rom, so absolutt er verdt de 629,90 kronene den koster på Vinmonopolet.

Jeg skulle ønsket meg litt mer smaksmessig dybde, men på den annen side er den også lettdrikkelig, og et godt bekjentskap når du vil kose deg med en rom, uten at det blir for komplisert.

Som du ser på bildet øverst i saken – min flaske er halvtom allerede. Det sier vel sitt om at jeg allerede har storkost meg med Brugal 1888.

Brugal 1888
8.4 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
619,90 kr.Pris
Oppsummert
Elegant flaske som tar seg godt ut på hylla. Vanilje og sjokolade på aroma, som utvikler seg og byr på mer fruktighet og kaffe etterhvert. Ekstremt behagelig. Fruktigere på smak – sannsynligvis takket være andrelagringen på sherryfat. Sjokolade og vanilje litt lenger bak. Ganske myk på smak, og gir seg fort. Aromaen gir forventninger om en dybde som ikke helt innfris på smak.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Spennende polnyheter i september! | Om Rom
  3. september 2014 at 13:22

  […] har jeg nevnt flere ganger her på Omrom.no – blant annet i min test av premiumvarianten Brugal 1888, som du kan lese her. I den Dominikanske Republikk er Brugal fullstendig dominerende, og vi snakker om en av verdens […]

 • Reply
  Anmeldelse: Origenes Don Pancho Reserva Especial 18YO | Om Rom
  22. mars 2015 at 14:42

  […] bestillingsutvalg, der du finner den for 666 kroner. Til den prisen konkurrerer den mot blant andre Brugal 1888, Havana Club Seleccion de Maestros og Zacapa 23 (alle 599 kr), Dos Maderas PX 5+5 (625 kr) og […]

 • Reply
  Prøvesmakt: Dos Maderas PX 5+5 rom fra Guyana
  15. mai 2018 at 08:51

  […] Prisen er 639,90 kroner, og dermed har du alternativer som Diplomatico Reserva Exclusiva, Brugal 1888, Havana Club Selección de Maestros, Ron Zacapa Centenario 23 og Plantation 20th Anniversary XO. […]

 • Reply
  Prøvesmakt: Rammstein Rum - OmRom.no
  24. mai 2020 at 20:52

  […] Santa Teresa 1796 fra Venezuela (614,90 kr), Havana Club Seleccíon de Maestros fra Cuba (625 kr), Brugal 1888 fra Den dominikanske republikk (629,90 kr), Diplomático Reserva Exclusiva (629,90 kr), Zacapa […]

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.