Anmeldelser

Prøvesmakt: Ålander Spiced Rum

Ålander Spiced destilleres av Far North Spirits, som holder til i Hallock, Minnesota – helt på grensen til Canada og dermed forholdsvis far north etter amerikansk målestokk. Hallock ligger imidlertid omtrent på samme breddegrad som Paris – så om vi skal dømme etter området den er inspirert av, Åland mellom Sverige og Finland, kan det neppe kalles spesielt langt mot nord.

Nøyaktig hvorfor de har latt seg inspirere av Åland er ikke godt å si, kanskje har familien bak røtter derfra – Minnesota-området er tross alt tjukt av amerikanere med nordisk herkomst. Det eneste de selv oppgir om inspirasjonen, er at Åland i likhet med Minnesota er kaldt om vinteren og varmt om sommeren – og at de dyrker beter begge steder. Uten at det er beter som er basis for Ålander Spiced Rum, den er nemlig destillert på sukker fra Louisiana – nærmere bestemt demerara og turbinado. Dette er med andre ord en rom destillert på sukker, ikke melasse eller sukkerrørsjuice som er det vanlige.

Jeg synes flasken er ganske kul – kullsvart og fullstendig ugjennomskinnelig, avrundet både i skuldre og bunn og med en kork som føles mer solid enn prisen på flasken skulle tilsi. Den sorte flasken sørger også for at innholdet er usynlig, men når jeg får det over i glasset er det lyst strågult av farge.

På duften er det én ting som slår meg umiddelbart – nemlig kardemomme. Mer konkret er det pepperkaker jeg først tenker på. Jeg plukker også opp muskat, litt nellik og dessuten appelsinskall helt bakerst. Produsenten selv oppgir i sine smaksnoter at den skal by på både kanel og espresso, men det klarer ikke jeg å få tak i. Uansett blir kardemommeduften såpass dominerende at dette mest av alt bare lukter pepperkake.

På smak er det de samme smakene som gjør seg gjeldende – og selv om det er både søtt og litt klissete, blir det aldri ubehagelig. Ålander Spiced er nok litt tynnere enn jeg gjerne skulle ha ønsket meg, alkoholsmaken er definitivt tilstede selv om den aldri blir overveldende og det er helt tydelig at dette er tilsatt både det ene og det andre. Den har ikke noe særlig dybde, her er det «what you smell is what you get» og selv om jeg leter er det jeg plukket opp på førsteinntrykket også det jeg plukker opp når jeg smaker flere ganger. Ettersmaken er både tynn og kort.

Skal jeg oppsummere, er dette et helt ålreit bekjentskap med ganske julete smaker, uten at det blir verken spektakulært eller noen favoritt. Med andre ord et interessant tilskudd til barskapet uten å bli noe du tar frem ofte. Min flaske blir nok stående til jul, da passer smakene bedre – og den kommer nok til å holde flere sesonger.

Om du kunne tenke deg en flaske Ålander Spiced, må den plukkes opp i USA. Foreløpig har de distribusjon på plass i statene Minnesota, North Dakota, New York og New Jersey. Regn med at en flaske kommer på omtrent 250 kroner. Edit: I tillegg har jeg fått et tips fra Anders via Facebook-siden til Omrom.no om at Ålander Spiced også kan kjøpes ombord på Viking Cinderella og Viking Rosella, som trafikkerer Østersjøen – om du har tenkt deg i den retningen!

Ålander Spiced Rum
5.3 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
Oppsummert
Aroma av pepperkake – kardemomme, muskat, nellik og appelsinskall. Mye av det samme på smak, ganske søtt og klissete, uten å bli ubehagelig. Litt tynnere enn jeg skulle ønsket meg, og ikke noen særlig dybde.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.