Anmeldelser

Prøvesmakt: Old New Orleans 10YO

Under en ferietur til New Orleans forleden fikk jeg sjansen til å besøke destilleriet Celebration Distillation, som blant annet står bak Old New Orleans Rum. De produserer fire ulike rom – en blank, en spiced, en treåring samt en tiåring som er den vi skal smake i dag.

Det spesielle med akkurat denne flasken er at den er destillert i august 2003 – og du husker kanskje hva som skjedde på den amerikanske gulfkysten høsten 2005? Da Hurricane Katrina traff New Orleans i slutten av august, hadde denne ligget på fat i ganske nøyaktig to år, men da dikene gav etter og byen ble oversvømmet lå destilleriet plutselig under halvannen meter vann. Du kunne fortsatt se sporene etter vannlinjen da jeg besøkte destilleriet i januar 2014, og omtrent halvparten av det som lå til lagring under Katrina ble ødelagt.

Flasken er ganske enkel, med et blått vokssegl øverst som vi ble fortalt på destilleriet var inspirert av Maker’s Marks røde segl. Etiketten er holdt i samme blåfarge som voksseglet, og på halsen sitter en merkelapp med destilleringsdato samt flaskenummer. Vår flaske er nummer 134 av 365.

Old New Orleans 10YO er laget på sukkerrør dyrket lokalt i Louisiana, og lagret på amerikansk eik. Hvorvidt den er tilsatt farge er jeg usikker på – men den er forholdsvis lys i fargen, omtrent som honning.

På aroma er det først og fremst eple som er fremtredende her – den er faktisk så fruktig at den nesten kan minne om calvados! Leter jeg litt videre plukker jeg opp litt mer sødme og et hint av sort pepper.

Smaksmessig er det først og fremst pepper som gjør seg gjeldende, og den er nesten overraskende kraftig i forhold til duften, som var langt mer fruktig. Smaken gir seg imidlertid fort – og blir litt i det tynneste laget. Ettersmaken bærer også preg av sort pepper, men sitter ikke i spesielt lenge.

Old New Orleans Rum er tilgjengelig hos en god del forhandlere i flere sørstater, men om du vil sikre deg en flaske av 10-årsutgaven må du faktisk besøke destilleriet. De har en utmerket omvisning som bare koster $10 og inneholder en prøvesmaking av alle variantene de tilbyr samt transport til og fra sentrum, så det er ekstremt god valuta for pengene og anbefales på det sterkeste om du besøker New Orleans! Vil du handle med deg en flaske 10YO hjem derfra, koster den omtrent $50. Det er den vel verdt! Sjekk ut nettsidene på Oldneworleansrum.com.

Old New Orleans 10YO
6.7 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
Oppsummert
Først og fremst eple på aroma, nesten så fruktig at den kan minne om calvados. Noe sødme og et hint av sort pepper. Først og fremst sort pepper på smak, nesten overraskende kraftig i forhold til aromaen. Smaken gir seg fort, og blir litt i tynneste laget. Ettersmaken bærer preg av sort pepper, men sitter ikke i spesielt lenge.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.