Anmeldelser

Prøvesmakt: Ron Cartavio Solera 12 Años

Blant nykommerne i siste polslipp var to varianter av Ron Cartavio, og denne gangen smaker vi den yngste – som er en solera-lagret tolvåring.

Ron Cartavio kommer fra Peru, og ifølge produsenten er det snittalderen som er tolv år – i motsetning til for eksempel Zacapa, som oppgir maksalder. I deres 12 Años inngår rom lagret i mellom 5 og 15 år på solera-metoden, som kort fortalt er et system opprinnelig brukt til sherrylagring, der man lagrer på en stabel fat. Rom tappes på flasker fra det nederste laget, som har lagret lengst, og det som tappes ut fylles på med rom fra laget over. Dette igjen fylles på med rom fra enda et lag opp – og så videre, og man fyller på ulagret rom i det øverste laget. Dermed får man en kontinuerlig blending under lagringen, og denne metoden har også etterhvert blitt tatt i bruk av mange romprodusenter. Solera-rom er stort sett av det søtere slaget, vi har som nevnt Zacapa, og dessuten er Ron Millonario som også kommer fra Peru en solera-rom.

Nok om solera – tilbake til Cartavio. Flasken er enkel, men elegant, ikke noe som skiller seg spesielt ut på hylla verken i positiv eller negativ retning. På duft er det umiskjennelig mellom-amerikansk, og om du fra før liker Zacapa, Diplomatico eller tidligere nevnte Millonario er nok dette garantert i din gate. Karamell, mørk sjokolade, kaffe og marsipan er det som stikker seg mest ut hos meg, sammen med litt rosin eller sviske.

På smak er det definitivt søtt, men også tydelige innslag av sort pepper, sammen med fruktige smaker som banan og aprikos. Ettersmaken er lang og byr først og fremst på krydder sammen med beskjeden vanilje og tørket frukt. Dette er ekstremt velbalansert – jeg hadde basert på duften forventet en langt søtere smak, men må si at jeg er veldig positivt overrasket! Krydder, tørket frukt og de søtere tonene fra vanilje, karamell og mørk sjokolade balanserer hverandre helt nydelig.

Ron Cartavio Solera 12 Años koster 674,20 kroner på Vinmonopolet, og konkurrerer dermed mot blant annet Diplomatico Reserva Exclusiva, Ron Dos Maderas PX 5+5, Ron Zacapa Centenario 23, Plantation 20th Anniversary X.O., Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old og Diplomatico Single Vintage. Og som poengsummen antyder, her er vi på nivå med Zacapa 23 og Diplomatico Reserva Exclusiva etter min mening, og milevis foran for eksempel Dos Maderas PX 5+5 og Plantation X.O.

Ron Cartavio Solera 12 Años
8.6 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
674,20 kr.Pris
Oppsummert
Umiskjennelig mellom-amerikansk på aroma, og garantert i din gate om du liker for eksempel Zacapa, Diplomático eller Millonario. Karamell, mørk sjokolade, kaffe, marsipan, rosin og sviske. Tydelige innslag av sort pepper på smak, sammen med fruktige smaker som banan og aprikos. Lang og krydret ettersmak med beskjeden vanilje og tørket frukt. Ekstremt velbalansert, og ikke så søt på smak som aromaen gir forventninger om.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.