Anmeldelser

Prøvesmakt: Ron Zacapa Reserva Limitada 2015

For tredje år på rad slipper Zacapa en spesialutgave under navnet Reserva Limitada. Som før snakker vi om en blend lagret mellom 6 og 24 år, ett år lenger enn den vanlige Zacapa 23, og som vanlig har lagringen først foregått på fat tidligere brukt til bourbon og sherry – men i tillegg har Reserva Limitada fått en avsluttende lagring på fat som er brent på nytt, her innsiden av fatet brennes for å gi farge og frigjøre smak fra treverket. Her har fatene fått en varierende grad av brenning, og deretter er Reserva Limitada 2015 blandet på nytt for å komme frem til den ønskede smaksprofilen.

Fjorårets Reserva Limitada hadde en historie der den var lagret i en urtehage, for å kunne suge til seg aroma fra urtene rundt fatene og dermed påvirke smaken. I hvor stor grad det var effektivt kan man diskutere – jeg merket i hvert fall ikke mye til det i min anmeldelse i fjor – men det er da i det minste en god historie.

Som tidligere Reserva Limitada holder 2015-utgaven 45 volumprosent, som er fem prosent over Zacapa 23. Det sørger naturligvis for litt mer punch, men bidrar også til å trekke ut og synliggjøre andre smaker.

På duft er det definitivt velkjent Zacapa, og byr på vanilje, karamell, sjokolade og eik. Den er imidlertid hakket kraftigere enn Zacapa 23, er ørlite rundere på duft og har dessuten hakket mer fatkarakter. Ikke uventet, all den tid den har ligget litt ekstra på nybrente fat.

På smaken er det helt klart tyngre og skarpere enn Zacapa 23, ikke fullt så søt, med mer fatkarakter og noter av brent karamell, eiketre men allikevel med en ganske tung sødme som ikke blir overveldende. Der Zacapa 23 er veldig søt, byr Reserva Limitada 2015 på litt mer røyk, litt mer fat og – som nevnt tidligere – litt mer punch. Ettersmaken er forholdsvis lang, med mye sødme og det henger også igjen litt røyk.

Jeg smakte også 2015-varianten mot både 2013- og 2014-utgavene, og her snakker vi om et ekstremt tett løp: 2013-utgaven fikk 8.9 poeng, mens 2014-utgaven fikk 9.0 poeng. Denne gangen scorer jeg hakket lavere på emballasje, da jeg foretrekker den gamle Zacapa-flasken over den nye, men det er i høyeste grad subjektivt og har heller ingenting med innholdet å gjøre. 2014-utgaven hadde en ørliten tørr touch som mangler i denne, og som jeg liker godt.

Oppsummert er Zacapa Reserva Limitada 2015 definitivt den litt mer voksne storebroren til Zacapa 23. Synes du Zacapa 23 blir akkurat hakket for søt, er den verdt å plukke om du kommer over en flaske.

Ron Zacapa Reserva Limitada 2015
8.9 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
Oppsummert
Velkjent Zacapa-aroma, med vanilje, karamell, sjokolade og eik. Noe fatkarakter. Helt klart tyngre på smak enn Zacapa 23, ikke fullt så søt og med mer fatkarakter. Brent karamell og eik, sammen med en tung sødme. Lang ettersmak med mye sødme og noe røyk.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Alojamiento web
    21. august 2016 at 14:38

    Zacapa Rum has brought a very sharp with this reserve Limitada 2015 again . However, he has a beautiful nose , while drinking very sharp and drowned out all the flavors .

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.