Anmeldelser

Prøvesmakt: Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old

Opprinnelig ble Ron Zaya produsert i Guatemala, på samme destilleri som Ron Zacapa. Etter at Diageo kom inn i bildet og tok over den internasjonale distribusjonen av Zacapa, endte det imidlertid med at Zaya flyttet produksjonen dit den ligger i dag – nemlig på Trinidad og Tobago. Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old er en blend av tre til fem ulike romsorter, alle med opphav fra Trinidad og Tobago, og hver dråpe i blenden har ligget tolv år på små bourbonfat – i motsetning til mange andre rommerker som for eksempel bruker solera-lagring, der det ferdige produktet ender opp som en blend av mange ulike årganger.

Blant andre kjente rommerker fra Trinidad finner du Angostura, som faktisk driver det eneste romdestilleriet i landet – og dermed er det også råvarer herfra som brukes i produksjonen av Zaya. Mange kjenner nok også til Caroni, et veldig kjent og anerkjent Trinidad-destilleri som ble stengt i 2002, men som hadde mye rom på lager da det stengte, slik at det fortsatt er mye Caroni-rom i omløp. Rom fra Trinidad kjennetegnes på en forholdsvis kraftig smak i forhold til mange andre romtyper.

Emballasjen er forholdsvis standard – med en forholdsvis enkel flaske, etikett i sort og gull og med et flettet bånd rundt halsen. Innholdet er forholdsvis mørkt på farge, gyllent og kobberaktig i fargen.

På duft er det ganske søtt – men på den riktige måten! Tung vanilje, karamellisert sukker, appelsin og kokos sammen med mye marsipan og mandel. Faste lesere vet jeg foretrekker søt rom, og dette er definitivt helt i min gate – om du liker produkter fra Diplomatico og Zacapa er nok dette garantert en duft du vil sette pris på.

Så, hvordan følger smaken opp forventningene fra duften? Her er det definitivt fortsatt vanilje som er det bærende elementet, men smaken er hakket mer kompleks enn duften. Her er det i tillegg tydelige innslag av krydder – sort pepper spesielt, sammen med noe eik – men det er fortsatt vanilje som helt tydelig dominerer, nesten i overkant mye.

Ron Zaya har forsvunnet ut av Vinmonopolets bestillingsutvalg, der den tidligere befant seg til en pris på rundt 750 kroner. Det plasserte den i samme landskap som Diplomático Reserva Exclusiva, Ron Zacapa Centenario 23 og Plantation 20th Anniversary XO. Det er tøffe konkurrenter, men om du liker Diplomático og Zacapa, vil du nok også være fornøyd med Zaya om du kommer over den.

Ron Zaya Gran Reserva 12 Year Old
8.5 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (0 stemmer)
Oppsummert
Sødmefylt aroma med vanilje, karamellisert sukker, appelsin, kokos, marsipan og mandel. Vanilje er det bærende elementet på smaken, som er hakket mer kompleks. Tydelige innslag av krydder i form av sort pepper spesielt, og noe eik, selv om vanilje dominerer tydelig. Nesten i overkant sødmefylt på smak.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

 

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.