Anmeldelser

Prøvesmakt: Santa Teresa 1796

Blant romprodusentene fra Venezuela er kanskje Diplomático mest kjent etterhvert, og deres Reserva Exclusiva og Single Vintage 2000 er også blant mine absolutte favoritter. Men jeg har også et par andre venezuelanske rom stående i skapet, og denne gangen tenkte jeg å ta en nærmere kikk på Santa Teresa 1796!

Flasken leveres i et blått papprør med et rødt vokssegl, og flasken er også lukket med et rødt vokssegl. Både flasken og emballasjen har dessuten en etikett med liksom-brente kanter og et bilde av Hacienda Santa Teresa i Aragua, Venezuela, der godsakene produseres. Det hele har et litt gammelmodig preg, men så er det også et gammelt destilleri vi snakker om: Santa Teresa var første romprodusent i Venezuela – nettopp i 1796, og romen vi smaker i dag ble sluppet i 1996 for å feire 200-årsjubileet.

Santa Teresa 1796 er basert på melasse og lagret på solera-metoden. Det innebærer at et visst antall tønner i høyden står for lagringen, der man tapper på flasker fra det nederste laget. Det man tapper ut, fylles så opp fra tønnen over – og slik fortsetter det til man kommer til det øverste laget. Her fyller man så på med nytt destillat, som dermed passerer gjennom alle lagene innen det kommer til flasking. Det betyr også at det ikke er noen fast alder på sluttresultatet – da alt er en blanding av alle årganger. Det er vanlig å merke flaskene med enten den yngste, den eldste eller snittalderen på innholdet – og dermed er det vanskelig å forholde seg til en alder når man snakker om solera-rom. En annen kjent produsent som benytter solera-metoden er Zacapa, som merker sine bestselgere henholdsvis 15 og 23, som i det tilfellet viser til maksimumsalderen på innholdet. Med andre ord – ikke se deg blind på aldersbetegnelsen hvis det er en solera-rom du kikker på.

Tilbake til Santa Teresa! Utseendemessig er den nesten mahognifarget – en ganske dyp farge med et kledelig rødskjær. Aromamessig er den ganske tilbakeholden og sjenert, og gjør ikke så mye ut av seg i glasset, men jeg plukker opp mye frukt. Kirsebær er først og fremst det som gir seg til kjenne, etterfulgt av banan.

På smaken overrasker den – fra å være tilbakeholden på aroma er den definitivt til stede for fullt på smak! Mørk sjokolade, frukt, kanel og en god del sødme, men den er også mye mer krydret enn jeg hadde forventet. Kanskje jeg er farget av å ha drukket for mye Diplomático – og når denne i tillegg var såpass tilbakeholden på duft hadde jeg ikke forventet så mye krydder og power i smaken. For all del – det er godt, og Santa Teresa har greid å balansere det med sødmen på en veldig bra måte! Ettersmaken er ganske tørr, med krydder og eik – og den varer lenge!

Jeg måtte smake Santa Teresa 1796 et par ganger før jeg skrev denne anmeldelsen. Dette er et litt krevende bekjentskap som overrasker – ved første øyekast (og ikke minst på duften!) oppleves den som tilbakeholden og nesten litt kjedelig – men plutselig forandrer den karakter og blir tørr og krydret. Det gjør den til en rom man ikke kan nyte hver dag – der ville Diplomatìco Reserva Exclusiva eller Zacapa 23 være et bedre valg – men Santa Teresa 1796 bør være en selvskreven flaske i barskapet til enhver som kaller seg interessert i rom!

 

Du finner dessverre ikke Santa Teresa 1796 på Vinmonopolet, men Rombo.dk har den i utvalget sitt til 399 danske kroner.

Santa Teresa 1796
7.5 / 10 Vår mening
{{ reviewsOverall }} / 10 Deres mening (1 stemme)
Oppsummert
Tilbakeholden og sjenert på aroma, men preget av kirsebær og banan. Overrasker på smak, her er den til stede for fullt! Mørk sjokolade, frukt, kanel og en god del sødme – men også krydder. Fint balansert. Ganske tørr og lang ettersmak med krydder og eik. Oppleves først som tilbakeholden og nesten litt kjedelig, men forandrer karakter med litt luft og blir tørr og krydret.
Flaske
Aroma
Smak
Ettersmak
Hva brukerne sier... Legg igjen din mening
Order by:

Be the first to leave a review.

Verifisert bruker
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Legg igjen din mening

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Anmeldelse: Diplomático Reserva Exclusiva | Om Rom
  20. juli 2014 at 15:38

  […] Diplomático Reserva Exclusiva har vært blant mine favoritter i lang tid, og er ofte førstevalget når jeg skal introdusere folk for god rom. Rom fra Venezuela ligger på den søtere enden av skalaen – og her er Diplomático Reserva Exclusiva i godt selskap med blant annet Santa Teresa 1796, som jeg har anmeldt tidligere. […]

 • Reply
  Terje Huse
  15. juni 2017 at 14:02

  Hei,

  Kom nylig over denne fine siden din og har funnet mye god info om rom. Selv er jeg først og fremst interessert i whisky og konjakk, men har innsett at også rom kan ha noe å tilby. Håper derfor du fortsetter å legge ut anmeldelser slik at jeg har en kilde å gå til når jeg undrer meg over hvorvidt jeg skal kjøpe en whisky eller en rom.

  Når det gjelder Santa Teresa skriver du på slutten at denne bl.a. er tilgjengelig hos en dansk forhandler. Det jeg da lurer på er om du selv har forsøkt å bestille denne via nett – og om så, hvordan gikk det? Jeg tenker da på eventuelle problemer i forbindelse med privatimport av alkohol til gamlelandet vårt, noe jeg ser for meg kan være svært dyrt og vanskelig!

  Selv om vi har en del spennende produkter i Norge, er det mye jeg kunne tenke meg å bestille fra utlandet. Et godt eksempel er produkter fra Foursquare (f.eks. Zinfandel cask). Men det er jo ikke mye vits å bestille dersom man ender opp med å betale flere tusen for en flaske som muligens ikke er verdt mer enn 600-1000 kroner.

  Om du har erfaring med å bestille alkohol fra f.eks. Danmark, håper jeg du deler disse med oss andre. På forhånd takk.

  • Reply
   Espen Skogen
   15. juni 2017 at 14:51

   Hei Terje!

   Jeg kjøpte Santa Teresa 1796 hos danske Rombo, og har også kjøpt en rekke andre flasker der. Jeg har vært så heldig å ha en jobb som har krevd København-besøk en gang eller to i måneden, og attpåtil med kontorer bare noen hundre meter fra lokalene til Rombo, så jeg har hatt muligheten til å hente flasker personlig og ta dem med hjem. Da blir ikke avgiften så ille selv om man betaler for en flaske eller to ekstra når man lander på flyplassen i Norge.

   Espen / OmRom

 • Reply
  Terje
  24. juni 2017 at 15:23

  Takk for svar!

  Dessverre er mitt arbeid noe mer «stasjonert» enn ditt, noe som gjør at jeg sjelden kommer meg utenlands:(

  Men etter å ha kikket rundt på sidene til Rombo frister det med en liten danmarkstur!

  Takk igjen!

  • Reply
   Espen Skogen
   30. juni 2017 at 14:23

   Rombo har knallbra utvalg og super service! Dessverre tror jeg Postens fortollingsgebyr fort ville tatt knekken på en eventuell bestilling per post – med mindre du har planer om å bestille ganske store kvanta. Selve avgiften utgjør et par-tre hundrelapper per flaske, men så kommer det et gebyr for tollbehandling i tillegg som fort gjør det ganske uaktuelt å ta inn bare noen få flasker av gangen. Så en København-tur er nok isåfall løsningen – med mindre du kjenner noen andre som skal dit du kan overtale til å ta med noen flasker for deg!

 • Reply
  Romprovning Göteborg
  3. mars 2019 at 08:59

  Har provat denna och tycker mycket om den. Bra smak och liten doft i jämförelse med andra tycker den smakar mer än den doftar och det ger mig mer och en längre eftersmak än förväntat. Jag köpte mig i Gran Canaria för €44 vilket är halva priset i jämförelse med svenska priset på systembolaget. Det finns två sorters flaskor, en som på bilden som liknar vinflaska och en mer glasbottnad tung variant som verkar mer exklusiv. Det är enligt mig samma innehåll dock.

 • Reply
  Prøvesmakt: Rammstein Rum - OmRom.no
  24. mai 2020 at 20:47

  […] på Vinmonopolet, og den prisen er den absolutt verdt. Alternativer i (omtrent) samme prisklasse er Santa Teresa 1796 fra Venezuela (614,90 kr), Havana Club Seleccíon de Maestros fra Cuba (625 kr), Brugal 1888 fra […]

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.