Anmeldelser Cocktails

Test: Hvilken rom er best i mojito?

Mojito er drinken mange elsker – men som mange bartendere hater å lage. Visstnok en av favorittdrinkene til forfatter Ernest Hemingway, som skal ha vært fast inventar på La Bodeguita del Medio i Havana – der sitatet «My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita» fortsatt står håndskrevet på veggen den dag i dag. Så, mojito stammer fra Cuba – så da skal den vel lages med cubansk rom? Helt klart, dersom du skal følge den originale oppskriften – men hvem sier at det smaker best?

Vi har foretatt en uhøytidelig test med åtte blanke rom, der syv deltakere smaker seg gjennom to og to – uten å vite hvem som er hvem. Nå skal det sies at rom tross alt ikke er bærende rent smaksmessig i mojito – til det er smaken av mynte og lime for fremtredende – men det finnes flere oppskrifter der ute, og mens bartenderbibelen Diffords Guide anbefaler noe mindre rom i sin oppskrift, har vi gått for en noe sterkere oppskrift for å fremheve romsmaken noe mer. Oppskriften vi brukte finner du nederst i saken – den er for øvrig lik Bacardis anbefalte mojitooppskrift.

Vi stilte åtte ulike rom opp mot hverandre, rekkefølgen er tilfeldig trukket og ingen av deltakerne visste hvilken rom de smakte når. Med i testen var Ron Cubay Carta Blanca, Havana Club Blanco, Bacardi Superior, Havana Club Añejo 3 Años, Angostura Caribbean Rum Reserva, Negrita White, Brugal Especial Extra Dry og Pampero Blanco. Generelt ligger alle forholdsvis nær hverandre smaksmessig – så dette handler i høyeste grad også om personlige preferanser. Kom gjerne med innspill på din favoritt i kommentarfeltet!

Runde 1: Angostura Caribbean Rum Reserva mot Brugal Especial Extra Dry

Angostura Carribean Rum Reserva: 329,90 kr på Vinmonopolet (bestillingsutvalg)
Brugal Especial Extra Dry:
329,90 kr på Vinmonopolet (bestillingsutvalg)

Når de to første drinkene kommer på bordet, er det kjapt stor enighet i testpanelet om at mens Angostura gir en frisk og fin smak, er Brugal noe skarpere i smaken – forsåvidt ikke overraskende, da Brugal også er kjent for å være tørrere enn de fleste andre. Dette kjenner vi fra mørke varianter derfra, som det også er delte meninger om. Denne gangen er det imidlertid ingen delte meninger – Angostura går av med en enstemmig seier i første runde, og er dermed videre til semifinale!

Vinner i første runde er Angostura Caribbean Rum Reserva!

 


Runde 2: Havana Club Añejo 3 Años mot Negrita White

Havana Club Añejo 3 Años: 335 kr på Vinmonopolet (Bestillingsutvalg)
Negrita White: 269,90 kr på Vinmonopolet (Bestillingsutvalg)

I runde to er det ingen tvil om at en av disse er en klar favoritt fremfor den andre. «Nummer to er jo en tequila!», utbrytes det spontant – og selv om Negrita slett ikke er noen tequila er den absolutt en outsider i denne testen, da det er en agricole-rom produsert etter den franske stilen. Det gir en langt mer floral smak enn rom produsert på melasse – og det passer ikke for alle. Det passer i hvert fall ikke for våre testdeltakere – seks stemmer for Havana, mens én panelist stemmer for Negrita i denne runden.

Vinner i andre runde er Havana Club Añejo 3 Años!

 


Runde 3: Bacardi Superior mot Pampero Blanco

Bacardi Superior: 332,90 kr på Vinmonopolet (Basisutvalg)
Pampero Blanco: 314,90 kr på Vinmonopolet (Bestillingsutvalg)

Her var testpanelet langt mer i tvil enn i forrige runde – begge trekkes frem som lette å drikke og runde i smaken. Vi kjenner venezuelanske Pampero fra før som en forholdsvis rund og søt affære, mens Bacardi Superior er verdens kanskje mest brukte drinkrom – og den veldig mange sverger til i nettopp mojito. Dermed er det ikke så rart at tvilen er stor i denne runden – selv om hele seks av stemmene lander hos Pampero når det er på tide med avstemning, trekker flere frem at det var under stor tvil. Pampero går av med seieren fordi den er ørlite søtere og rundere enn Bacardi.

Vinner i tredje runde er Ron Pampero Blanco!

 


Runde 4: Ron Cubay Carta Blanca mot Havana Club Añejo Blanco

Ron Cubay Carta Blanca: 298 kr på Vinmonopolet (Basisutvalg)
Havana Club Añejo Blanco: 329,90 kr på Vinmonopolet (Basisutvalg)

I likhet med forrige runde er det første som trekkes frem her hvor like de er, og det er ikke så rart – ikke bare er både Ron Cubay og Havana Club fra Cuba, de produseres faktisk begge av Cuba Ron S.A. – og attpåtil på samme destilleri! Men mens dette er den ulagrede Havana-varianten, er Cubay lagret tre år og byr dermed på litt mer farge. Det første som trekkes frem er også at Cubay har en noe kortere og rundere ettersmak enn Havana, men når vi går til avstemning er det Havana Club som går av med seieren – med fem mot to stemmer.

Vinner i fjerde runde er Havana Club Añejo Blanco!

 


Semifinale: Vinner fra runde 1 mot vinner fra runde 2

Vinner av runde 1: Angostura Caribbean Rum Reserva, mot vinner av runde 2: Havana Club Añejo 3 Años

Her var testpanelet overraskende enstemmige – mens den ene trekkes frem som rund og god i smaken, mener flere at den andre smaker altfor mye sprit. Og når det senere avsløres hvilke to vi faktisk drakk – er det stor overraskelse rundt bordet over at det er Havana 3 Años som ryker ut i denne runden. Visstnok er det faktisk Havana 3 Años som brukes til mojito på tidligere nevnte – og legendariske – La Bodeguita del Medio i Havana, men det hjelper ikke her – Angostura Caribbean Rum Reserva stikker av med seieren takket være sin runde og søte smak!

Vinner av første semifinale er Angostura Caribbean Rum Reserva!

 


Semifinale: Vinner fra runde 3 mot vinner fra runde 4

Vinner av runde 3: Ron Pampero Blanco, mot vinner av runde 4: Havana Club Añejo Blanco

Mens første semifinale var en ganske klar seier til Angostura, er det langt større tvil når det skal velges mellom disse to. «Begge to var dødsgode» og «Her sammenlikner vi to vinnere!», er blant kommentarene som kommer fra testpanelet, men selv om tvilen er stor må man velge seg en favoritt når vi går til avstemning. Her stikker Havana Club Añejo Blanco av med en knepen seier: Avstemningen ender med fire stemmer til Havana mot tre til Pampero.

Vinner av andre semifinale er Havana Club Añejo Blanco!

 


FINALE

Vinner av første semifinale: Angostura Caribbean Rum Reserva, mot vinner av andre semifinale: Havana Club Añejo Blanco

Nå begynner det å bli kinkig å velge seg en favoritt… Flere av testdeltakerne lurer på om de får lov til å stemme blankt, mens andre gjør oppmerksom på at selv om de har valgt seg en vinner, er det nesten fifty-fifty. «Jeg har ombestemt meg tre ganger», sier en av deltakerne rett før avstemning, og når vi går til avstemning er det helt tydelig at disse to er ekstremt jevne: Fire stemmer går til Angostura, mens tre går til Havana Club.

Her er det nok mest smak og behag som avgjør – testdeltakerne trekker frem at mens Angostura er rundere i smaken, byr Havana Club på litt mer dybde, så dermed får du ha det i bakhodet når du skal velge rom til mojito neste gang!

Vi gratulerer Angostura Caribbean Rum Reserva som vinner av vår uhøytidelige mojito-test!


Oppskrift

Du trenger:

  • 6 cl rom
  • 3 cl fersk limejuice
  • 3 cl sukkersirup
  • 12 ferske mynteblader
  • 3 cl soda

Start med å putte myntebladene i en cocktail-shaker og skvis dem lett med en muddler. Tilsett rom, limejuice og sukker samt is før du rister godt. Deretter heller du det over i et glass med knust is, og topper med soda. Pynt med en myntekvast på toppen og server kjapt!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.