Nyheter

Mai-nyheter på Vinmonopolet

Det er duket for et nytt polslipp – og denne gangen snakker vi om seks nyheter på romfronten, hvorav to kommer fra Mount Gay, to fra den uavhengige tapperen Duncan Taylor, én Bacardi-nyhet og en nyhet fra Plantation. Eller, strengt tatt snakker vi faktisk om syv nyheter, ikke seks – én av Mount Gay-nyhetene er nemlig i praksis to:

Mount Gay Copper Stills

Mount Gay har nemlig en serie de kaller Origin Series. Kort fortalt inneholder hvert slipp i denne serien – i hvert fall så langt – to halvflasker, som skal by på en lærerik opplevelse der man gjennom de to ulike variantene får forståelse for hvordan ulike parametere i produksjonen, enten destillering eller lagring, påvirker det ferdige resultatet.

Det første slippet i serien kom på markedet i 2015, og den gang handlet det om lagring. Der var én flaske rom lagret i nye fat av fransk eik, mens den andre flasken inneholdt rom lagret på fat av amerikansk eik som var brent godt.

Batch nummer to i denne serien kommer i bestillingsutvalget neste fredag, og denne gangen handler det om destillering. Her er de to variantene identiske når det kommer til ingredienser, fermentering og lagring – men skiller seg i måten de er destillert på, der den første er destillert i en pot still, mens den andre er destillert på kolonneapparat. Veldig kort oppsummert er forskjellen på disse to apparatene at en pot still gir en kraftigere og mer intens smaksopplevelse, mens et kolonneapparat gir en «renere» og lettere rom.

Mount Gay Copper Stills kommer i to 35 cl. flasker og koster 690,50 kr.

Mount Gay 1703

Vi fortsetter med Mount Gay – denne gangen heter nyheten 1703, og er en ny variant laget for å feire grunnleggelsen av Barbados-baserte Mount Gay i nettopp 1703. Den skal være en blend av rom lagret i mellom 10 og 30 år, og beskrives som fuktig krydder, melasse, honning og gyllen sirup på aroma, og en søt smak med innslag av eik, frukt, sterk vanilje og hint av røyk. Jeg har ikke anmeldt den på OmRom.no (enda) – men på forhandlersiden Master of Malt har den fått 4,5 av 5 mulige stjerner fra brukerne.

Mount Gay 1703 koster 1.699,90 kr. i bestillingsutvalget.

Duncan Taylor

Deretter skal vi innom et par varianter fra Duncan Taylor, som er en skotsk whiskyforhandler stiftet på 1930-tallet. De kjøper opp destillater fra ulike destillerier, og lagrer disse selv, og var representert i forrige slipp med tre varianter – en jamaicansk, en fra Guyana og en fra Trinidad og Tobago.

Denne gangen er de tilbake med ytterligere to varianter – der den første, Caribbean Rum 2001, er en blend av ulik karibisk rom som holder 46%. Den beskrives som grønne bananer, marshmallows, rosiner og melkesjokolade på aroma, og en myk smak av papaya, persimon, melk og valnøtter. Prisen i bestillingsutvalget er 789 kroner.

Den andre varianten fra Duncan Taylor i dette slippet er en single cask-rom fra Barbancourt-destilleriet på Haiti, som er destillert i 2004 og lagret i 12 år. Den er lagt på fat i juni 2004, og tappet i mars 2017, med en total produksjon på 288 flasker. Den holder 54,4 volumprosent – og prisen for en flaske i bestillingsutvalget er 1.119 kroner.

Bacardi Añejo Cuatro

Fra Bacardi kommer nyheten Añejo Cuatro 4 YO, som jeg allerede har skrevet litt om tidligere. Sammen med nyheten Gran Reserva Diez, som er en 10-åring og foreløpig ikke har funnet veien til Norge, er den et ledd i Bacardis plan om å øke interessen for premium-rom hos fler.

Añejo Cuatro er som navnet tilsier en 4-åring, som plasserer seg fint under 8-åringen Ocho i utvalget, og tanken er å introdusere en rimeligere innstegsrom som er tilgjengelig for mange, og dermed kan vekke rominteressen hos fler. Den beskrives med en aroma preget av fat, vanilje, tørket frukt og noe mandel, mens smaken byr på en god fylde og fin balanse mellom tørket frukt og fat, med innslag av brent sukker.

Prisen på Añejo Cuatro i bestillingsutvalget er 389,90 kroner.

Plantation Pineapple

Den siste nyheten i dette slippet er Plantation Pineapple Original Dark. Den har jeg faktisk skrevet om allerede i 2014, da den opprinnelig ble sluppet i USA i forbindelse med cocktailfestivalen Tales of the Cocktail i New Orleans.

Plantation Pineapple er som navnet kanskje har avslørt en ananas-infusert rom, laget ved å la modne ananas ligge i Plantation Original Dark Rum i tre måneder. Resultatet skal være en rom med en røykfylt aroma og smak med toner av banan, sitrusskall og nellik i tillegg til ananas.

Plantation Pineapple finner du i bestillingsutvalget til den nette sum av 510,30 kroner.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Audun AKA @uncledavebomb
    26. april 2018 at 20:17

    Spennende! Må kunne gjøre seg godt i en Mai Tai som substitutt for float’n med dark rum kanskje?

    • Reply
      Espen Skogen
      28. mai 2018 at 07:44

      Plantation Pineapple tenker du? Det skulle jeg tro…

  • Reply
    Jon
    27. mai 2018 at 23:21

    Liker gjennomgangen din og introduksjon til nyheter som kommer på polet! Når det gjelder Mount Gay Copper Stills så har jeg ikke sett noe til den på polet sine sider. Vet du hvorfor? Eventuelt om det kommer senere?

    • Reply
      Espen Skogen
      28. mai 2018 at 07:43

      Hei Jon! Det hender innimellom at noe står oppført i listene, men allikevel ikke dukker opp i slippet. Det kan være fordi noe er forhåndsmeldt, men det er forsinkelse med levering, for eksempel. Vet ikke hva som har skjedd med Copper Stills, men skal se om jeg finner ut av det! Tipper den fort kan dukke opp i neste slipp istedet.

  • Reply
    christian wiig
    27. oktober 2021 at 19:59

    espen

    driver du frendeles nettsiden ?

    christian

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.