Nyheter

Nyheter på Vinmonopolet – januar 2018

Det er på tide med et nytt slipp på Vinmonopolet – og totalt snakker vi om en håndfull romnyheter i bestillingsutvalget denne gangen. Til gjengjeld er det noe for enhver smak (og lommebok!), fra den rimeligste cachaça-nyheten til under femhundrelappen, og opp til slippets dyreste 25-åring til fire tusenlapper.

Leblon Cachaça Superior er en cachaça fra Brasil. Den kommer fra Destilaria Maison Leblon, et lite destilleri vest i Brasil, og blir produsert på ferskpressede sukkerrør som dyrkes på området og presses innen tre timer fra innhøsting. Det gir en frisk og god smak, med toner av fermentert ananas og banan. På lukt byr den på fruktig søtlige toner av råsukker. Du finner Leblon Cachaça i bestillingsutvalget, der den koster 474,90 kroner.

Diplomático Distillery Collection N2 er, som navnet tilsier, andre variant ut i Diplomáticos spesialserie The Distillery Collection. Serien ble lansert på Bar Convent i Berlin i høst, og skal ifølge destilleriet vise frem den bredden som ligger i Diplomáticos mange destillasjonsmetoder. I første omgang er det altså snakk om to ulike varianter – der kun én av dem kommer til Norge i denne omgangen. Diplomático Distillery Collection N2 er en Single Barbet Column-rom. Det innebærer at den er destillert på et fransk kolonneapparat i 100% kobber, før den har ligget på fat av amerikansk hviteik, og har en kraftig fruktig smaksprofil som skal skille seg ganske mye fra de Diplomático-variantene vi kjenner fra før. Diplomático Distillery Collection N2 finner du i bestillingsutvalget, der den koster 649,90 kroner.

Banks Rum er en nederlandsk produsent, som i dette slippet dukker opp i to varianter. Den rimeligste heter Banks 5 Island Blend, og er en blend av rom fra fem ulike destillerier. Her finner du rom fra Trinidad, Jamaica, Barbados og Guyana, samt Batavia Arrack fra Java. Batavia Arrack er en romvariant fra Indonesia, der man i tillegg til sukkerrør bruker ris i gjæringsprosessen. Alle de fem romtypene i Banks 5 Island Blend er lagret i mellom tre og tolv år, før den er filtrert for å fjerne fargen. Smaksprofilen skal være kraftig og fruktig, og passe godt til for eksempel daiquiri. Du finner Banks 5 Island Blend i bestillingsutvalget, der den koster 524,50 kroner.

I tillegg til 5 Island Blend, dukker også Banks 7 Golden Blend opp i dette nyhetsslippet. I Banks 7 Golden Blend finner du – som navnet tilsier – rom fra 7 ulike land, nærmere bestemt Trinidad, Jamaica, Gyuana, Barbados, Indonesia, Panama og Guatemala. Det er imidlertid snakk om hele 23 ulike rom fra disse syv landene, som er blendet av master blender Arnaud de Trabuc. På duft snakker vi vanilje, toner av sjokolade, sukkerrør og noe krydderpreg – mens smaken byr på god fylde og balansert preg av vanilje, sjokolade, rosiner, tørket frukt og sukkerrør. Du finner Banks 7 Golden Blend i bestillingsutvalget, der den koster 569,50 kroner.

De siste tre romvariantene i slippet denne gangen, er tre litt mer spesielle karer. Duncan Taylor er en skotsk whiskyforhandler, stiftet på 1930-tallet, som kjøper opp destillater fra ulike destillerier og lagrer disse selv. Det betyr at utvalget fra Duncan Taylor både er bredt – men også inneholder produkter fra forlengst nedlagte destillerier i mange ulike land. I bestillingsutvalget denne gangen, får du sjansen til å sikre deg tre ulike varianter:

Duncan Taylor Long Pond 16 YO er destillert på Long Pond Distillery på Jamaica i juni 2000, og lagret i 16 år før den ble tappet på fat i februar 2017. Lagringen har skjedd hos Duncan Taylor i Skottland, og fatet gav kun 237 flasker. På duft byr Long Pond på vanilje, kokte søtsaker, karamell og et hint av mint. Smaken byr på hvit pepper, antydninger til røyk, eple, kanel og kardemomme. Vil du sikre deg én av disse flaskene, skal du lete i bestillingsutvalget og regne med å måtte betale 1.199 kroner.

Duncan Taylor Uitvlugt 17 YO er destillert på Uitvlugt Distillery i Guyana i desember 1997, før den ble lagret i 17 år på fat og tappet på flasker i desember 2015. På duft snakker vi urter, potpurri, toffee, koriander og appelsinskall, mens smaken er frisk og byr på pepperkorn, sitronjuice og grønn pepper. Vil du sikre deg en av de 302 flaskene som ble tappet, må du ut med 1.199 kroner.

Duncan Taylor T.D.L. 25 YO fra Trinidad og Tobago er den siste romnyheten i dette slippet. Her er det snakk om en rom som er destillert på T.D.L. Distillery i Trinidad og Tobago i 1991, før den er lagret 25 år på fat og tappet i februar 2017. Totalt ble det tappet 296 flasker av denne, som på duft byr på sødme, karamellisert sukker og fløtekaramell. På smak er den kremaktig, med kanel, eukaluptus og lakris. Høres dette ut som noe for deg, finner du den i bestillingsutvalget til 3.999 kroner.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.