Nyheter

Nyheter på Vinmonopolet – Mai 2019

Fredag 3. mai er det klart for et nytt polslipp, og denne gangen dukker det opp syv nye flasker med rom i bestillingsutvalget. Her er alle nyhetene!

Japansk rom: Kiyomi

Japanskprodusert rom hører til sjeldenhetene – og hittil har det kun vært én variant tilgjengelig i Norge, nemlig 7-åringen Ryoma. Den er fortsatt tilgjengelig i bestillingsutvalget til 835 kroner, og får nå selskap av ytterligere én japaner – nemlig Kiyomi, til 599,90 kroner.

Kiyomi betyr «Ren skjønnhet» på japansk, og er en hvit rom fra Okinawa. Den kolonnedestilleres på lokale sukkerrør, og er en aromatisk og ren rom som både kan drikkes rent, og brukes i cocktails. Klar på farge, med aroma av ananas og hint av røyk. Rund og søt smak, med en avslutning av hvit pepper.

Ron Cristobal

Ron Cristobal er en ny merkevare fra danske 1423 – som både distribuerer rom på det danske markedet, men også utvikler sine egne merkevarer. Mange kjenner kanskje til Ron Esclavo, som kommer fra nettopp 1423.

Med Ron Cristobal har de tatt utgangspunkt i rom fra Den Dominikanske Republikk, som kommer i to varianter – Pinta og Nina, to av skipene Kristoffer Columbus seilte til Amerika med i 1492. Det betyr kanskje at det kommer en tredje variant etterhvert under navnet Santa Maria?

Den yngste av de to, Ron Cristobal Pinta, er en blend av rom lagret mellom 6 og 8 år, mens Nina er en blend lagret mellom 8 og 12 år. Begge beskrives som en bløt og lett sødmefull rom, med god fylde, og preg av tørket frukt, nøtter, karamell og fat. Begge er tilgjengelige i bestillingsutvalget, og mens Pinta koster 539,80 kroner, koster den litt eldre Nina 554,90 kroner.

To Plantation-nyheter

Det står oppført to nyheter fra Plantation i bestillingsutvalget denne gangen. Den første, Plantation Rum Jamaica 2005, har ligget tolv år til lagring på Jamaica, før den har fått en avsluttende lagring Frankrike i ett til to år. Den er 100% pot still-destillert, og består av en blend fra destilleriene Long Pond og Clarendon. Den byr på banan, svisker, ristet kaffe og rosin. Plantation Jamaica 2005 ligger i bestillingsutvalget til 629,90 kroner.

Nyhet nummer to fra Plantation bærer navnet Plantation Xaymaca, og er i følge produsenten et forsøk på å gjenopplivet den klassiske Jamaica-stilen fra 1800-tallet med intens smak og aroma av sort banan og flambert ananas – noe som på lokalspråket kalles «Hogo», eller «mye smak».

– Med Xaymaca Special Dry ønsket jeg å dykke inn i den ikoniske kulturen som er unik for jamaicansk rom, sier Alexandre Gabriel, Master Blender og skaperen av Plantation Rum, og fortsetter:

– Jeg ønsket å jobbe med de komplekse smakene i overmoden frukt, som har en nesten animalsk intensitet. Det finnes fortsatt enkelte hvite rom med denne klassiske «funk»-smaken, men jeg mener dette passer perfekt også i en lagret rom. Derfor lanserer vi Xaymaca Special Dry, en hyllest til denne gamle romkulturen, avslutter han.

Plantation Xaymaca er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 519,90 kroner.

Slippets eldste: Duncan Taylor T.D.L. 1991 25 YO

Slippets eldste rom ble destillert på T.D.L. Distillery i Trinidad og Tobago i desember 1991, før den fikk ligge 25 år på fat. I mellomtiden ble fatet fraktet til Skottland, der flaskene ble tappet i februar 2017. Totalt ble det tappet 296 flasker fra dette fatet.

Duncan Taylor er et av mange selskaper i Storbritannia som kjøper fat fra destillerier og står for lagringen selv, før de etterhvert tapper og selger innholdet. Det betyr nok sannsynligvis at mesteparten av lagringen har foregått i nettopp Skottland. Akkurat denne tapningen ser ut til å ha vært tilgjengelig i Norge tidligere også – men har stått som utgått. Nå er det altså noen tilgjengelige flasker igjen.

Duncan Taylor T.D.L. 1991 25 YO er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 3 999 kroner. 

Zaya er tilbake igjen

Ron Zaya Gran Reserva 12 har vært tilgjengelig tidligere – men har stått som utgått en periode. Nå er den altså på plass igjen. Zaya var opprinnelig fra Guatemala, og ble faktisk destillert på samme sted som Zacapa, før produksjonen ble flyttet til Trinidad og Tobago, der den foregår i dag.

Les min anmeldelse av Ron Zaya 12 her – der den får hele 8,5 av 10 poeng!

Ron Zaya Gran Reserva 12 er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 799,50 kroner.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.