Nyheter

Romnyheter på Vinmonopolet i januar 2020

Belgiske HAVN henter både navn og inspirasjon fra verdens havnebyer, og tre av de fire romvariantene som dukker opp i bestillingsutvalget i dette slippet er inspirert av ulike havner rundt i verden. Navnet på de tre gir samtidig en antydning om hva du kan finne på flaskene – de heter nemlig henholdsvis Havana, Georgetown og Mauritius.

Havana  (650 kr) er selvfølgelig hovedstaden på Cuba, og ifølge produsenten er innholdet inspirert av råkakao og mandarin, som man finner rundt den cubanske hovedstaden, i tillegg til at den er preget av vanilje. Georgetown (650 kr), som er hovedstaden på Guyana, er en rom i engelsk stil, en langt tyngre sak med røykpreg og smak av kardemomme og nellik. Den tredje geografiske varianten, Mauritius (650 kr), er en rom i fransk stil med hint av fennikel og lavendel.

I tillegg til disse tre, slipper HAVN også en Overproof-rom (791,10 kr) på 55 %, som er ment som en «basis-rom for bartendere», ifølge produsenten.

New Grove er den andre merkevaren som dominerer denne månedens slipp, og står for totalt fem nye flasker i bestillingsutvalget. Produsenten kommer fra nettopp Mauritius, og alle variantene er såkalt agricole-rom av den franske stilen.

Den første varianten, New Grove Old Tradition 10 YO (750,10 kr), er lagret i minst 10 år på franske cognacfat, og byr på en fruktig og krydret smak med et hint av salt. Den holder en alkoholstyrke på 40 %. New Grove Double Cask Moscatel (655 kr) er først lagret i 7 år på fat av fransk eik, før den har fått en avsluttende lagring i ett år på moscatelfat. Det gir en rom som er søt og fyldig, med et hint av tørkede fiken, svisker og muskat. Denne varianten holder en volumprosent på 47 %.

New Grove Bourbon Cask (573,90 kr) er som navnet tilsier lagret på bourbonfat, noe som gir en rom preget av vanilje og karamell, etterfulgt av lett røkte søte kryddersmaker. New Grove Oak Rum (343,60 kr) har ligget på fat av amerikansk eik, og har en frisk smak med hint av mint, honning, karamell og smør. Den siste varianten, New Grove Spiced (343,60 kr), er ulagret og tilsatt krydder, som gir en smak preget av blant annet pepperkake og mandariner.

I tillegg slipper danske A.H. Riise en Ambre d’Or Reserve (749,90 kr), er basert på deres XO Reserve, og er preget av sitron og vaniljekrem, med et hint av sauternesfat.

Til slutt i dette slippet finner vi Dead Man’s Fingers Spiced Rum (448,60 kr), som er preget av mørke frukter og krydder, med en søtaktig avslutning.

Alle flaskene er tilgjengelige i Vinmonopolets bestillingsutvalg fra fredag 10. januar.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Bjarne
  6. februar 2020 at 18:49

  Fin og detaljert oppsummering.
  Veldig spent på A.H.Riise sin nye variant.
  Kommer det anmeldelse av Havn etterhvert?

  • Reply
   Espen Skogen
   10. februar 2020 at 11:46

   Jepp, satser på anmeldelser av både Havn og New Grove-variantene i løpet av ikke så altfor lenge!

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.