Nyheter

Romnyheter på vinmonopolet i mai 2020

Fredag 8. mai 2020 var det duket for et nytt slipp av nyheter på Vinmonopolet – og denne gangen finner vi en lang rekke med nyheter for oss som foretrekker rom. Hele 11 flasker er nye i utvalget denne gangen.

To WeiRon fra Svenska Eldvatten

WeiRon Tri

Svenska Eldvatten er kanskje mest kjent for whisky, men har lenge produsert sin egen rom under navnet WeiRon, som jeg har skrevet en anmeldelse av tidligere. I dette slippet står to varianter oppført på nyhetslisten i bestillingsutvalget – men én av dem er en gammel kjenning som har vært ute av listene og nå er tilbake igjen, nemlig WeiRon Tri. Den holder 46,1 % alkohol og byr på smak av mango, eksotisk frukt, litt kokos og mye eik. På duft byr den på sjokolade, mango, tobakk og eksotiske frukter. Prisen i bestillingsutvalget er 859 kr.

WeiRon Swedish Cask 01

I tillegg dukker WeiRon Swedish Cask 01 opp. Denne holder 52,7 % alkohol, og er en blend av pot- og kolonnedestillat. Denne finnes i 320 flasker, og ble tappet i 2017. Swedish Cask 01 byr på en «Jamaicansk stil», med mye frukt, lakris, modne bananer og vanilje. Prisen i bestillingsutvalget er 1 050 kr.

Årets spesial: Ron Zacapa Reserva Limitada

Ron Zacapa Reserva Limitada 2019

Årets utgave av Ron Zacapa Reserva Limitada er på plass i bestillingsutvalget, og også denne gangen er det snakk om en blend av rom som er lagret i inntil 24 år – altså ett år lenger enn den «vanlige» Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23. Jeg har skrevet om de tidligere Reserva Limitada-utgavene fra henholdsvis 2013, 2014 og 2015 – og i likhet med de andre utgavene, snakker man her om en Zacapa 23 som er etterlagret i ytterligere ett år, denne gangen på fat som tidligere har inneholdt Moscato-vin.

Reserva Limitada ligger som vanlig på 45 % alkohol – fem høyere enn Zacapa 23. På smak beskrives den som velkjent Zacapa, men med toner av vanilje, sitrus, frukt og fat. Ron Zacapa Reserva Limitada 2019 koster 999,90 kroner i bestillingsutvalget.

Fire fra norsk-spanske Anteroz

Anteroz er en ny fugl i det norske romutvalget – og selv om selskapet er basert i Madrid, er det to nordmenn som står bak. Anteroz-utvalget er inspirert av en tradisjonell drink fra den Dominikanske Republikk, kalt Mamajuana, som produseres ved å blande rom, rødvin og honning, og la det trekke sammen med bark og urter.

I bestillingsutvalget får vi fire varianter fra Anteroz. To av dem, Mamajuana Sensual og Mamajuana Tradicional, er basert på nettopp mamajuana. Den første er en mer moderne utgave, mens Tradicional-versjonen som navnet tilsier er mer tro mot den tradisjonelle oppskriften. Begge holder 30 % alkohol og koster 540 kr i bestillingsutvalget.

Den tredje utgaven, Anteroz Ron Mellow, er en mer tradisjonell hvit rom, holder 38 % alkohol og koster 545 kr. Den byr på dufter og smaker som eukalyptus, ginseng, hibiskuste og et hint av honning.

Til slutt byr de også på Anteroz Ron Dorado, som danner basis for Mamajuana-variantene og er en gyllen rom som ifølge produsenten kan nytes alene eller i cocktails, og byr på en kompleks smak av tørket frukt, med hint av urter, nøtter og vanilje. Den holder også 38 %, og koster 550 kr.

To varianter fra Conde de Cuba

Det cubanske destilleriet Conde de Cuba, som ligger i Amancio Rodriguez sørøst på Cuba, produserer totalt syv varianter, og nå har to av dem dukket opp i det norske bestillingsutvalget.

Conde de Cuba Ron Extra Añejo 15 Años er, som navnet tilsier, lagret i 15 år, og er toppvarianten i utvalget. Den kommer i en C-formet flaske som skal symbolisere Cuba, og beskrives som intens, med smak av karamell, kaffe og mørk sjokolade. Den holder en alkoholprosent på 38 %, og koster 996 kroner i bestillingsutvalget.

Den andre varianten, Conde de Cuba Ron Artesanal Cubano 7 Años, er ikke overraskende lagret i 7 år. Den beskrives som balansert, med smak og aroma av vanilje, karamell og sukker med en lang finish. Den holder også 38 %, og koster 749 kroner i bestillingsutvalget.

No. 1 Old Caribbean Exotic

No. 1 Old Caribbean Exotic kommer fra svenske No. 1 Brands, og er en rombasert sak med smak av ananas, papaya og pasjonsfrukt. Den holder 32 % alkohol, og koster 298,80 kroner i bestillingsutvalget.

LIV Spiced

LIV Spiced kommer fra Danmark, og er også en rombasert sak med lav alkoholprosent og smak av brent sukker, fat og vanilje. Den holder 20 % alkohol, og koster 219,90 kroner i bestillingsutvalget.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.