Nyheter

Spennende polnyheter i september!

12 nye rom finner veien til hyller og bestillingsutvalg hos Vinmonopolet i september – og her er det ganske mye spennende! Se hele lista her.

Brugal har jeg nevnt flere ganger her på Omrom.no – blant annet i min test av premiumvarianten Brugal 1888, som du kan lese her. I den Dominikanske Republikk er Brugal fullstendig dominerende, og vi snakker om en av verdens største romprodusenter som dessverre er lite synlig her hjemme. Produktene har en særegen og ganske tørr smak – noe Brugal selv fremhever – så meningene er ganske delte rundt Brugal, men jeg er definitivt fan.

I testutvalget dukker Brugal Añejo opp til 319,19 kroner, og det er ikke en dårlig deal. Vi snakker om en blend av rom lagret mellom to og fem år, men dette er først og fremst en rom til bruk i cocktails. Fordi den er i testutvalget bør du finne den i hyllene på et pol nær deg fra fredag 5. september!

Nyhetene i bestillingsutvalget domineres av spesialtapninger og forholdsvis gromme saker, selv om det også er et par rimeligere innslag. Mount Gay Black Barrel dukket opp i USA og deler av Europa allerede i fjor, men har fått utvidet distribusjon over større deler av Europa, og dermed også Norge, i år. Alle Mount Gay-produktene er blends av destillater fra kolonne- og potstill-apparater, men Black Barrel inneholder visstnok en større del fra pot stills. Det gir en litt tyngre rom, med mer tyngde og smak. Den er lagret på brukte bourbonfat, men dessverre sier ikke Mount Gay noe om lagringstid – som dermed neppe er mer enn en håndfull år. Mount Gay Black Barrel er tilgjengelig i spesialutvalget fra fredag 5. september, til 449,90 kroner!

Dessuten dukker det opp en bunke interessante spesialtapninger fra Bristol Spirits, som er uavhengige og kjøper fat fra destillerier og deretter står for lagring og tapping på flaske. Det er ofte fra slike uavhengige tapninger man finner de aller mest spennende produktene, og blant nyhetene i bestillingsutvalget er det også et par interessante innslag: Fine Barbados Rum 2004 (749 kr), Fine Barbados Rum Rockley Still 1986 (1.398 kr), Fine Cuban Rum 2003 (719 kr), Port Mourant Demerara Rum 1999 (795 kr), Reserve Rum of Nicaragua 2002 (725 kr) og Finest Trinidad Rum Caroni 1998 (725 kr).

Av disse har jeg kun vært borti et par: Caroni, et Trinidad-destilleri som ble nedlagt i 2003, etter at den statlige sukkerplantasjen rett i nærheten, som leverte råvarene, ble stengt. Caroni er forholdsvis kraftig på smak, og bør være en god deal til 725 kroner! Jeg har dessuten smakt flere varianter fra Port Mourant-apparatet, som er et av to originale treapparater i verden. Det kom opprinnelig fra Port Mourant-destilleriet i Guyana, som ble stiftet i 1732, men fant etterhvert veien til Diamond Distillers, som i dag er mest kjent som destilleriet bak El Dorado-rom. Dette apparatet ble opprinnelig brukt til å destillere rom for den britiske marinen, og produserer rom som er veldig kraftig på smak. Det passer ikke for alle – men de variantene jeg har vært borti fra dette apparatet har vært helt fantastiske! Den er tappet i 2013, og vi snakker dermed om 14 år på fat for denne 1999-årgangen. Det bør også være en god deal for 795 kroner, jeg kommer i hvert fall til å bestille meg en flaske!

I tillegg til Mount Gay og Bristol-tapningene, kommer det også en håndfull andre spennende nyheter: Ron Cubay har vært tilgjengelig i blank variant tidligere, men nå kommer både en lett lagret, mørk variant (Cubay Añejo, 360 kr) og en ti-åring (Cubay 10 Añejo Superior, 490 kr). Crystal Pirate White Rum (342 kr) kommer fra en dansk produsent, som ikke sier noe om hvor destillatet kommer fra ut over at det er «karibisk rom». Dessuten kommer Samaroli, en annen uavhengig tapper, med en 2000 Jamaica Rhapsody cask no 129/132 (925 kr) som nok også kan være et interessant kjøp for de som foretrekker mye smak, som er typisk for Jamaica-rom!

Alt i alt tyder høstens nyheter – spesielt i bestillingsutvalget – på at det er en stadig økende interesse for rom, og at det dermed også blir stadig enklere å få tak i spennende saker her hjemme! Det lover godt for fremtidige polslipp. Jeg lover å komme tilbake med smakinger av noen av disse nyhetene – jeg har planer om å plukke opp i hvert fall en håndfull av disse flaskene!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.